tálcás búzafű bio búzafű mag búzafű kertészet ősbúza tönköly búzamagok

Bejelentkezés

Biokertésznek születtem…

Az egészséges földben termesztett, biogazdálkodásból származó növények minőségi tápanyagokkal látják el az emberi testet, növelik az életerőt, tiszta energiájukkal pedig a lelket is felemelik.

Jelenleg Pomázon foglalkozom zöldségek és búzafű termesztésével, házhozszállításával. A célom, hogy az
emberek egészségesebbek legyenek, és az ép testben ép lélek elve alapján boldogabb életet éljenek.

A Krisna falu alapításakor, Somogyvámoson találkoztam először a biokertészettel. Amikor először
odamentem, úgy éreztem, ez az otthonom, itt szeretném leélni az életemet. A sorkatonai szolgálatot
már ott töltöttem, majd letelepedtem, tíz és fél évig tovább „szolgáltam”. A Krisna tudatot
követők mottója: egyszerű élet, magas szintű gondolkodás. Ebben a szellemben egy önfenntartó
rendszert akartunk létrehozni, visszatérni nagyapáink gazdálkodási módszereihez.

Az első időben kertészkedtem, majd a tehenészetben dolgoztam - a föld megművelése ökrök segítségével történik
-, majd néhány év után megörököltem az egész kertészetet és én lettem a húsz fős csapat vezetője.
Az önfenntartó napokon az egész közösség segített a munkák elvégzésében, például a betakarítás
idején.

Az ottani biokertészet minősített gazdálkodás, a Biokontroll Hungária ellenőrzi minden évben.
A biogazdálkodás fortélyait autodidakta módon sajátítottam el. Mindig is kertészkedni akartam és
egész életemben ezzel szeretnék foglalkozni.

Tanítómesterem Matthew Hayes volt, a Gödöllői Nyitott Kert Alapítvány biokertésze, aki egyetemen is tanít, és szakmailag nagyon sokat köszönhetek neki.
Somogyvámoson Gertrud Franck kiskerti módszerét valósítottuk meg, ami szerint három féle ágyást
csináltunk. Az elsőbe kerültek az egész évben termő zöldségek - például paradicsom, paprika és
padlizsán – ebbe tettük a legtöbb komposztot, ezt trágyáztuk meg a legjobban. A második ágyásba
azok a növények kerültek – zölborsó, zölbab – amiket kétszer lehet vetni egy évben és csak közepes
mennyiségű trágya szükséges a termesztésükhöz. A harmadik, legkevesebb komposztot igénylő
ágyásba került a saláta, a retek, amit akár nyolcszor is el lehet ültetni egy évben. A módszer alapján
minden évben váltakoznak az ágyások, az első ágyás helyére kerül a második, aminek kevesebb
tápanyagra van szüksége, majd a harmadik, aminek nincs szüksége trágyára.

Alwin Seifert német kertésznek van egy könyve, a „Kertészkedés mérgek nélkül”, én ettől lettem
igazán kertész. Szerinte a jó föld a kertészkedés alapja, hiszen ha a talaj egészséges, akkor jó lesz
a zöldség, és ha megesszük, mi is jól fogjuk érezni magunkat. A komposztálás elve, hogy ha a
beoltott földben van talajélet, akkor mindent tápanyag meg lesz benne, ami kell a növénynek. Ő
eljutott odáig, hogy az egészséges földjében nem keltek ki a gyomnövények. Én a gyomnövényeket
gyógynövényeknek hívom, hiszen mindig az a mag kel ki, ami meggyógyítja a földet. Ha a föld
egészséges, akkor hiába van benne gyom- azaz „gyógynövény” mag, nem kel ki, mert nincs rá
szükség. Ha műtrágyával vagy vegyszerekkel megölik a talajéletet, akkor nem lesz a föld egészséges,
és egyre több műtrágya kell ahhoz, hogy hozza a megfelelő termésmennyiséget. A megoldás, hogy
komposztot kell csinálni, beoltani a földet, és nyáron, télen takarni, széltől, naptól, fagytól óvni az
élőlényeket. Öt év alatt olyan jó földet lehet csinálni, hogy nem kell permetezni, egészséges lesz a
föld is és az ott termesztett növények is.

Seichfert negyven éves tapasztalatát valósítottam meg Somogyvámoson, a farmon. Az ott töltött tíz
és fél év végén az utolsó évben sikerült annyi zöldséget, gyümölcsöt termelni, ami elegendő volt az
egész közösség, mind a 130 ember éves szükségletének.

Az alapelv: amit kivettél a földből, azt add is vissza neki! Én próbálok még többet visszaadni
Földanyának, mint amennyit kivettem belőle.

A búzafű termesztését azután kezdtem el, hogy eljöttem a Krisna faluból. Még a farmon ajánlotta
egy természetgyógyász barátom, hogy próbáljam ki a búzafűlevet, mert az ünnepi lakomák után
előfordult, hogy savas lett a gyomrom. Miután saját magamon is megtapasztaltam a vitaminokban,
ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag búzafű jótékony hatását, a növények tápoldatába
is belekevertük, amitől azok sokkal zöldebbek lettek. Jelenleg Pomázon 500 négyzetméter
területen termesztek zöldségeket és búzafüvet. Jövőre szeretném megnövelni a területet, és
több időszakos, minőségi zöldséggel ellátni ügyfeleimet. Az élő búzafüvet tálcán szállítom ki a
megrendelőknek, így a frissen vágott fűből préselt lében a vitaminok, ásványi anyagok mellett az
enzimek is megmaradnak.

A friss zöldségekből mindenkinek azt a fajtát termesztem és olyan mennyiségben, amennyit rendel.
Tartós zöldséget is tudok kiszállítani, krumplival, répával Somogyvámoson egy barátom foglalkozik.
Az egészséges föld mellett az ültetés során figyelembe veszem a Holdnaptárt, a magokat
gyógynövényes keverékbe áztatom, majd a növekedés során is prána nádival kezelem, így energiában gazdag zöldségek kerülnek megrendelőimhez, amelyek fogyasztása életerőt
kölcsönöz nekik. Nekem az a célom, hogy örömet szerezzek azzal, amit csinálok, boldogan élni pedig
csak ép testben, ép lélekben és tiszta szellemmel lehet.

Balassa Sándor
Sundara Gopal Das